Složení jídel a seznam alergenů
Jak jistě víte, i bez vyhlášky připisujeme některé alergeny, nebo označujeme bezlepková jídla v jídelníčku,
ale i přes to najdete pro lepší orientaci složení všech jídel v sekci receptury,
Zde je důvod a seznam hlavních označovaných alergenů:
Vyjádření ministerstva zemědělství:
Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl.
44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014.
Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.
Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
- Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
- Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potravinyohrožující život
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a zřetelně označit “, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.